Mail: elin@elinstahre.se 070-252 30 37

Om fotografen


(Konstigt nog är detta en av de mest besökta sidorna, näst efter prislistan. Så ingen press alls på att skriva en riktigt bra presentation.)

Fotograf

Elin Stahre


Det är jag som är fotografen, men även själv småbarnsförälder. För mig blev det extra viktigt att fota bebisar och familjer när jag själv blev mamma. Jag insåg hur fort bebisen blir stor och framförallt – hur fort man glömmer! Att kunna bevara dessa ögonblick och hålla minnet levande även i framtiden via bilder, det är precis det jag vill hjälpa er med. Jag har bott i Uppsala hela livet och de senaste 8 åren jobbat som fotograf med egen studio. Men så plötsligt sprang jag på en smålänning på ett café och hamnade i Jönköping hösten 2019. Jag kör fortfarande omkring med GPS och förundras över att det finns vatten vart man än åker i centrum.

Fotograf var dock inget yrke jag trodde jag skulle ägna mitt liv åt. Jag har ofta hört kollegor berätta om att de i stort sett föddes med kameran i handen, sprang omkring med den i högsta hugg från tidig ålder och har alltid vetat att det var fotograf som var slutmålet. Jag hade förvisso också en kamera när jag var liten, en liten röd. Just färgen var väldigt viktig när den skulle inhandlas! Men vad jag kan minnas så var den bara med under en skolresa under mellanstadiet, sen låg den mest i ett skåp och samlade damm. Mitt intresse låg hos hästarna och jag hade sedan tidig ålder siktet inställt på att bli veterinär!

barn-fotograf-smash-nyfodd-familj-bebis-jonkoping-smaland-elinstahre-9

Det blev jag inte, men husdjursagronom! Hela 5 år spenderades på Sveriges lantbruksuniversitet, fullt uppklädd i labbrock och med tjocka böcker i väskan om genetik, utfodring av gamla kossor och avelsprogram för svin. Fortfarande inte en tanke på att bli just fotograf, men man är väl inte sämre än att det går att ändra sig! Jag hade ju köpt en kamera på Mediamarkts rea och tänkte att det här kan väl inte vara så svårt. Jag tog med kameran till stallet med illusionen om att fota nästa framsida till Tidningen Ridsport. Det dröjde förvisso något år innan den bilden sedan togs och blev publicerad, men jag kan numera bocka av det från min bucket list.

Sen var det nog ren slump egentligen att jag inte blev yrkessam agronom, jag hade helt enkelt inte tid. Bokningarna för bröllop, barnporträtt, familjebilder, nyföddfotografering och företagsporträtt strömmade in och jag blev tydligen fotograf istället.

Men för att kunna säga att jag faktiskt är en riktig fotograf numera och inte bara någon med en dyr kamera bara så har jag samlat på mig en del utmärkelser och priser genom åren. I studion hänger både gesäll- och mästarbrev på väggen tillsammans med mängder av priser från SM de senaste åren. Snyggast på väggen är SM guld i babykategorin, Guld och silver i klassiskt barn och silver i gravidkategorin från 2021. Dessutom en totalvinst ovanpå det och en sjundeplats på VM. Det blev ett väldigt pådrag i samband med detta och jag syntes flera gånger i både TV4, aftonblandet och expressen samt en drös radiostationer och lokaltidningar.

I samlingen finns även SM GULD 2020 i gravidkategorin, SM silver 2019 i babykategorin, SM silver 2018 i bröllopskategorin och diplomet över att vara uttagen till landslaget i VM 2018.

För mig är det viktigt att det inte är en slump att bilden blev bra, det ska bli bra varje gång!